6 of the best…dagsturer fra Berlin

Om du vil heller lese dette artikkel på engelsk klikk her / If you would prefer to read this article in English click here: Grown-up Travel Guide – Berlin – Day Trips

Som faste lesere vil være klar over nå, det er nok av ting å gjøre i Berlin, enten solen er ute, eller det er overskyet og du har lyst å besøke noen av sine mange særegne butikker. Men det er også en rekke verdifulle distraksjoner innenfor rekkevidde av den tyske hovedstaden. Vi har allerede dekket de surrealistiske Tropical Islands i en egen artikkel, men det bør også være listen din. For seks mer, sjekk ut disse:

 

Potsdam

Bilde hentet fra Flickr.com under Creative Commons (c) Jacinta Lodge

Det er en opplagt valg, men trenger å være inkludert uansett. Når Fredrik den Store ønsket å unngå sin formelle liv i Berlin rømte han til hans sommerpalasset i Potsdam. Det er vel verdt å gjøre det samme, selv om egenskapene til de to stedene har endret seg siden hans dager. Nå er det Potsdam som er en ganske trauste nabo til den villere byen Berlin. Men Sanssouci Palast ligger kun en kort togreise fra Berlin og er en flott bygning i sine 700 hektar med utsmykkede Royal Gardens og begge er oppført på UNESCOs verdensarvliste. Den gamle bydelen i Potsdam har sjarmerende brosteinsgater i sin nederlandske kvarteret med kafeer, butikker og bakerier. Hvis du vandre gjennom parken Babelsberg kan du også besøke filmstudioet – det viktigste i tysk filmhistorie.

 

Bad Saarow

Bilde hentet fra Flickr.com under Creative Commons (c) Oleksandr Dantsiger

Ca 60km øst for den tyske hovedstaden er den lille spabyen Bad Saarow på kysten av en stor innsjø med landbruksområde og åser så langt øyet kan se. Denne saltvannspa er en high-tech affære, og en av de beste i Tyskland. Etter å ha nytet vannet og bli bortskjemt til de grader må du prøve regional maten i den tradisjonelle restauranten “Die Buhne” ved siden av jernbanestasjonen. Atmosfæren er autentisk 1920-tallet, og maten er fantastisk – faktisk det har litt av et rykte for å være en av de beste tyske restaurantene i landet. Bad Saarow er også stedet for sportsentusiaster – det er nok av muligheter for seiling, dykking, golf, ridning og fotturer.

Regional tog til Fuerstenwalde, deretter lokaltog til Bad Saarow, ca 2 timer

SaarowTherme spa: http://www.bad-saarow.de/en/bad-saarow-therme/saarowtherme/

Restaurant Die Buhne: http://www.bahnhofshotel-diebuehne.de

 

The 1936 Olympic Village

Bilde hentet fra Flickr.com under Creative Commons (c) Jonas K.

Den olympiske landsbyen for sommeren 1936 ble bygget på den vestlige utkanten av Berlin. Planen var å bygge en landsby for å formidle et inntrykk av den indre vesen av det tyske folk gjennom landskapsarbeid og arkitektur. I et forsøk på å få besøkende idrettsutøvere til å bli kjent med tysk geografi de 145 boliger ble arrangert i henhold til tysklandskart og er oppkalt etter tyske byer. Etter OL var ferdig, bygningene ble brukt av hæren – først av Wehrmacht, og etter 1945 av de sovjetiske styrkene i Tyskland. Husene har vært tom siden 1994 og er i stor grad overlatt til å råtne – bare 25 av de 145 opprinnelige bygningene gjenstår, inkludert en falleferdig svømmebasseng, treningsstudio, spisesal og teater. Registrere deg hos Historia Estal foreningen for å bli med på sine turer med reiseleder.

Olympic Village, Hamburger Chaussee, Dallgow-Doberitz

Historia Elstal nettside (kun på tysk) http://www.historia-elstal.de/olympisches-dorf/

 

Wandlitz

Bilde hentet fra Flickr.com under Creative Commons (c) Stadtkatze

Wandlitz er en sjarmerende og typisk tysk landsby bare en kort togtur fra Berlin. Så vel som dens mer tradisjonelle sjarm det har også sin egen mørkere fortid – det er beryktet steder fra andre verdenskrig og den kalde krigen innen rekkevidde. Joseph Goebbels fikk en stor eiendom ved innsjøen Bogensee for hans bruk livet ut for sitt arbeid som minister for propaganda under Hitler. Han pleide å tilbringe somrene her med sin familie, i 1946 DDR ungdomsorganisasjon overtok det, og gjorde det til et ungdomslag. Nabohuset er en festninglignende bygning som var en politisk opplæringskole for ungdomsorganisasjons funksjonærer etter 1951. Siden 1999 har bygningene stod tom og staten Berlin prøver å finne en kjøper.

Noen få kilometer nord-øst for Wandlitz nær Prenden, den største DDR tilfluktsbunker ble bygget i 1988. Tre etasjer dype, den var utformet for å huse 17 medlemmer av National Defence Council (inkludert Erich Honecker) og 500 andre. Når bygget var ferdig var den av de mest teknologisk avanserte tilfluktsrom i verden, med sine viktigste rom svingende fritt fra 7 cm tykke stålwire. Bunkeren er tettet og ubrukt i disse dager.

For mer informasjon om tilfluktsrommet og bilder, se denne artikkelen fra Der Spiegel (på tysk)

 

DDR Minister of National Defence Bomb Shelter

Bilde (c) bz-berlin.de 

Strategisk skjult i skogen nordøst for hovedstaden i den upretensiøse landsbyen Harnekop er den best bevarte hemmeligheten av den kalde krigen. Her, på slutten av en flislagt veien vil du finne objektet 16/102 – kjernefysisk tilfluktsbunker for DDRs forsvarsminister. Bygget i 1976 i all hemmelighet ligger den 30 meter ned i bakken. Planen var at den østtyske hæren kunne operere herfra etter en atomkrig – 455 menn (ingen kvinner fikk lov) kunne ha overlevd i opptil en måned beskyttet av sine 3 meter tykke vegger og 7 meter tykk tak.

Bunkeren på Harnekop var designet for å tåle virkningen av en atombombe 200 ganger så sterk som Hiroshima. Flere kilometer med korridorer koble om lag 150 rom for kommando-og rekreasjonsområder. Bunkeren ble aldri oppdaget av NATO Intelligence og forble en hemmelighet inntil det ble avslørt i 1990 etter gjenforeningen av Tyskland. Anlegget er bevart nesten som det var i 1970 og er åpent for publikum som en fascinerende tilbakeblikk til den kalde krigen.

Harnekop Nuclear Bunker: http://www.atombunker-harnekop.de/6.html

 

Hamburg

Bilde hentet fra Flickr.com under Creative Commons (c) LuxTonnerre

I kun en og en halv time med tog kan du være i Hamburg og tilbringe en dag i denne byen med sin splittet personlighet. Til utlendinger er det kanskje mest beryktet for sin red-light district, men tyskerne ser det som en stilig og kosmopolitisk sted. Begge inntrykkene er gyldige og grunnen til motsetningen er å finne ved vannkanten – Hamburgs enorme freeport har vært en kilde til både rikdom og mørkere aktiviteter i lik grad siden opprettelsen.

I disse dager er byen blomstrende, men til tross for en befolkning på nesten 1,8 millioner, har Hamburg den laveste befolkningstettheten i en europeisk by og dens kanaler – krysset av flere broer enn Venezia, Amsterdam og London kombinert – gi god plass mellom høyhusene. Mens de fleste attraksjonene er funnet i sentrum av byen bor du utforske de ytre boligområdene St Georg, den eksklusive området rundt innsjøen Außenalster, skitne St Pauli med Reeperbahn og det lovende Schanzenviertel. Utelivet i Hamburg er minst like god som du har hørt om, så det er lurt å ta en sen tog tilbake til Berlin.

 

Vi håper du liker disse forslagene. Hvis du tror vi har gått glipp av noe, fortell oss gjerne i kommentarfeltet nedenfor!

Trackbacks/Pingbacks

  1. best day trips berlin - January 14, 2014

    […] Les dette – og alt om Berlin – på norsk! Besøk vår nettside Reis-Berlin.no […]

Leave a Reply