Hackesche Höfe

Bilde hentet fra Flickr.com under Creative Commons (c) Janusz’s Rumpelkiste

Berlin Hackesche Höfe (Hof betyr gårdsplassen) – like ved S-Bahn stasjon Hackescher Markt, er et kulturminne som består av åtte sammenhengende, restaurerte bak gårdsplasser tilgjengelige gjennom Rosenthalerstrasse 40 største buede inngangspartiet. Området, også kjent som Scheunenviertel er en av Berlins beste underholdning huber, populær blant berlinere og tilreisende og en magnet for klubbgjengerne siden 1990-tallet.

Restaurering av denne arven bygningen ferdig i 1997, var en sentral faktor i framveksten av en av Berlins livligste kvartalene siden gjenforeningen. Siden 1990-tallet i området rundt Hackesche Höfe har vært synonymt med levende urban fornyelse av New Berlin, som kombinerer en blanding av forretninger og kontorer, boliger, underholdningssteder, kunstgallerier, butikker, barer og restauranter – unmissable urbane blanding av New Berlin som oppsto i 1990-årene. Energien av post-samlingen Tyskland, en søken etter fornyelse og nyskapning, fant uttrykk i cutting-edge kreativitet i kunst og mote og state-of-the-art design. Resultatet er en original, ny gründerånd preget av en frodig konvergens av livet med livsstil. Den Höfe er et eksempel på hvordan denne ånden ble realisert.

Historisk gikk utviklingen av Höfe hånd i hånd med veksten av Berlin som en blomstrende bysentrum. Utvidelsen startet rundt 1700 fra en ytre forstad kjent som Spandauer Vorstadt, som ligger utenfor Spandau City gate som allerede hadde sin egen kirke, Sophienkirche så tidlig som 1712. Friedrich Wilhelm Jeg bygde en ny bymur her og det tidligere forstaden ble en ny bydel som tilhører Berlin. Dagens Hackescher Markt tar sitt navn fra markedet bygget her av en Spandau by offiser, grev von Hacke.

Tilstrømningen av jødiske innvandrere og den landflyktige franske hugenotter ga distriktet den kosmopolitiske mangfold som det aldri tapt. Den første synagogen ble bygget i dette området, og den første jødiske kirkegården etablert på Grosse Hamburger Strasse. Et annet navn for området, er Scheunenviertel (låve distrikt) forbundet i dag med up and coming kunstgallerier og mer bohemske siden av Berlin. Den største synagogen i Tyskland ble bygget i nærheten Oranienburger Strasse i 1866.

I 1858 Hans Quiltz kjøpte et glass produsenten en lisens for kommersiell bruk av eiendommen til Rosenthalerstrasse 40 og Sophienstrasse 6. Fra 1905 var Berlin den mest folkerike byen i Europa med 2 millioner innbyggere. I 1907 Kurt Berndt og august Endell, en eiendomsutvikler og arkitekt team overtok eiendommen. Den første gårdsplassen (HOF 1) var praktfullt restaurert i jugendstil med keramiske fliser designet av August Endell selv. Konseptet bak 1990-tallet restaurering av Höfe var faktisk en renessanse av det opprinnelige 20. århundre bruk av nettstedet. Den urbane mix hvor de viktigste områdene i livet, privat bolig plass, arbeid, underholdning og gastronomi kunne utvikle fellesskap i en levende plass har preget dette området i over et århundre. Blant Höfe innbyggere før krigen var, et ekspresjonistisk poeter ‘Association i 1909: Der Neue Club, en jødisk jente Club i 1916, Imperial kino i 1921, en jødisk student Kantine i 1913, vinbutikker, og en familie varehus. Jacob Michael, den jødiske eieren av eiendommen før krigen, ble tvunget i eksil av nazistene i 1933. Konfiskert som en utenlandsk eiendel det var bare endelig tilbake til Jakobs rettsetterfølgere i 1993.

Den SMAD (sovjetiske militære Administration) rekvirert eiendommen i 1945. Bygningen ble communally bosatt eide i 1951 etter en leietakere forening mot ødeleggelsen av sin opprinnelige Jugendstil fasade av Endell. Restaureringen begynte i 1995 under et konsortium inkludert en beboerforeningen, private investorer, lokale myndigheter, og ble utført av Berlin arkitekter Weiss og Partner. Fasaden var fullt modernisert inkludert den nye helt ny addisjon av Arch ved inngangen.

De største attraksjonene er Chamäleon Variety teater ligger i den opprinnelige vintaverna en original taket fra en av de selskapslokaler i den store Hackescher Hof Restaurant umiddelbart til venstre for inngangen.

En spasertur rundt området må inkludere Grosse Hamburger Strasse med den eldste jødiske kirkegården – Alter Judischer Friedhof, ødelagt av Gestapo i 1943. Bare én memorial gravstein, som av jødiske opplysning filosofen Moses Mendelssohn er symbolsk stående på grunnlag.
(Tekst: Berlin.de)
Adresse:
Hackescher Markt
10178 Berlin
zum Stadtplan
Architekt: Kurt Berndt, August Endell
Stil: historism, art nouveau
Transport:
U-Bahn:
U Weinmeisterstr / Gipsstr:.. U8
U Weinmeisterstr:. U8
Buss:
U Weinmeisterstr / Gipsstr:.. N2, N40, N42, N5, N65, N8
U Weinmeisterstr:. N2, N40, N42, N5, N65
S Hackescher Markt: N2, N40, N42, N5, N65, N8
Trikk:
U Weinmeisterstr / Gipsstr:.. M1
U Weinmeisterstr:. M1
S Hackescher Markt: M1, M4, M5, M6
S-Bahn:
S Hackescher Markt: S5, S7, S75

No reviews yet.

Leave a Reply