Hvordan kurere ‘Ostalgie’ i tre enkle trinn

Om du vil heller lese dette artikkel på engelsk klikk her / If you would prefer to read this article in English click here: Grown-up Travel Guide – Berlin – Ostalgie

dsc_4190-421x640

Ostalgie ? Hva er det, da? En slags infeksjon ?

Ikke akkurat. I følge Wikipedia, Ostalgie er et tysk begrep for nostalgi for aspekter av livet i Øst-Tyskland. Det kommer fra de tyske ordene Ost (øst ) og Nostalgie ( nostalgi ) .

Ah, riktig . ‘Good Bye Lenin ‘ , Trabants og lengter etter de gode gamle dager i DDR …

Blant andre symptomer . Problemet er at besøkende til Berlin kan ganske enkelt gå glipp av å lære om livets realiteter på den andre siden av den beryktede Wall . Dette gjelder særlig yngre turister som ikke opplever den kalde krigen . Berlin har gjort en god jobb i å selge seg selv som et sted å feste med en liten historie på siden . Ingenting galt med det , men akkurat som Memorial til myrdet jødene i Europa bør være på hver reiseruten til den tyske hovedstaden for å sikre at grusomhetene i nazifortidenikke er glemt , disse stedene formidle den mørke siden av Øst-Tyskland på en måte som gir en sårt tiltrengt motstykke til den idiotiske opptog av aktører i uniform poserer for bilder utenfor falske Checkpoint Charlie vakt huset .

Men dette Ostalgie – det er bare harmløs moro , er det ikke ?

Visse aspekter av det er – men de mest dedikerte Ostalgie supportere er trolig for ung til å huske livet i DDR . Plenty av dem vokste opp i Vest-Tyskland også, og en av de mest kjente butikker som selger replica og ekte GDR produkter sprang opp i Hamburg …

Det er en lang vei fra den tidligere grensen …

Ganske . Likevel et ønske om matvarer eller andre elementer som forsvant fra hyllene etter gjenforeningen er forståelig for folk som en gang likte dem . Det har også brakt noen sysselsetting til hardt rammede områdene i det tidligere DDR og lagret produsenter som ellers ville blitt tvunget til å stenge . Jeg har ingen problem med dette , jeg tror også det er flott at den fantastiske Ampelmännchen ble lagret i alle hans / hennes former og med spredt seg inn i Vest-Berlin . Det var en skam at det var en vesttysk som grunnla Ampelmännchen Ltd og gjorde en formue selger alt du kan forestille deg pusset med symboler , men det er det frie markedet for deg .

Ostalgie ( forståelig nok ), slettes det totalitære regimet fra bildet – men vi må ikke . Tilbake i 2003 når nostalgien var på sin høyde , flere TV-programmer glorifisert liv i Øst-Tyskland , det mest kontroversielle er et chat -show ledet av den ” vakre ansiktet til sosialismen ” Katherine Witt .

dsc_4185-449x640

Samt tidligere popstjerner , politikere og vanlige øst tyske borgere som deler sine minner en hjerteskjærende reality check ble gitt av Erika Riemann som knuste programmets rose – tinted sentimentalitet . Hun var bare 14 år da hun ble fengslet av det kommunistiske regimet for defacing et portrett av Stalin hengende på skolen hennes ved å male en rød leppestift bue over sin bart . Hun led over åtte år for voldtekt og tortur som en ” politisk fange ” i tre østtyske fengsler inkludert den tidligere Nazi- konsentrasjonsleiren Sachsenhausen . Riemann , deretter 73 , husket hvordan hun ble til og med tvunget til å tåle en mock masseutryddelsen i et gasskammer .

Fra slike fryktelige historier som hennes helt ned til den daglige undertrykkelsen utmålte ut på sine borgere , DDR -regimet og dets Stasi hemmelige politiet arrete en generasjon for resten av sine dager . Det er denne meningsløse avfall – dette misbruk av landets egne folk som holder med meg mest av alt etter å ha besøkt disse stedene . Glem sport eller industri , kronen på verket i DDR var overvåking – sin enestående evne til å holde orden på sine egne borgere. Når regimet til slutt kollapset i 1989 hadde Stasi 91 000 heltidsansatte og 180 000 informanter i Øst-Tyskland – til sammenligning Gestapo ( mens mer hensynsløs ) hadde bare 7000 i sine rekker .

Theo Mitrup , som driver en støttegruppe i Berlin for de som ble forfulgt under kommunistregimet, forklarte problemet med Ostalgie dermed , “det er svært vanskelig for noen mennesker at DDR blir herliggjort i denne slags måte . Det er ingenting galt med å minne om den fortid – ja – folk selv sannsynligvis har gode minner fra hverdagslivet under nazistene – . , men det er et spørsmål om balanse Dette nostalgi synes å ignorere undertrykkelsen , det hemmelige politiet , trusler – . historie eller annen måte blir omskrevet ”

På den annen side , mange ser positive aspekter i østtyskere endelig å få lov til å mimre på en positiv måte . Det er lett å forstå at mange mennesker i øst lengter etter de sikre arbeidsplasser og futures tilbys av regimet når arbeidsledigheten holder seg høy og kapitalismen ser ut til å ha sviktet dem .

Ok , så hvor skal jeg gå etter min Trabi -safari for å få et balansert syn på DDR ?

I tillegg til slike viktige og kjente severdigheter som Mauer Museum og DDR -museet , sørg for at du ikke går glipp av disse:

Step One: Gedenkstätte Berliner Mauer

Glem East Side Gallery . For å fullt ut forstå den fysiske delingen av byen besøk Berlinmuren Memorial at Bernauer Strasse .

dsc_4222-640x325

Offisielt åpnet på 50- årsdagen for Wall bygges , inneholder det den eneste delen av muren med ” død – stripen” intakt , og du kan se hvordan de grensefestninger utviklet fram til slutten av 1980-tallet . Hendelsene som fant sted her sammen med de bevarte historiske rester og spor av grensehindringer på skjermen bidrar til å gjøre historien om Tysklands divisjon forståelig for besøkende . Det er også en bokhandel som også viser en kort film , et dokumentasjonssentermed en omfattende interaktiv utstilling og et utsiktstårn .

dsc_4246-640x310

Ofte oversett , huser den nærliggende Nordbahnhof S – bahn -stasjon en utstilling på ‘ Ghost Stations ” , som ble stengt av mens byen ble delt – U – bahn gått gjennom uten å stoppe og vakter kan bli sett i de svakt opplyste stasjoner .

Besøkssenter , Bernauer Straße 119 , 13355 Berlin . S – Bahn , trikk eller buss til Nordbahnhof , U – bahn til Bernauer Strasse eller Naturkunde Museum . Gratis inngang .

Sjekk nettsiden for mer informasjon : http://www.berliner-mauer-gedenkstaette.de/en/index.html

Trinn to: The Stasi Museum

Neste , ta U – bahn til Lichtenberg og den enorme Stasi -hovedkvarteret nettstedet . En av bygningene er nå åpen for publikum , og huser et utmerket museum; sykelig farger og datert innredning gjør det vanskelig å tro det var i bruk fram til 1990 og Stasi sjef Erich Mielke leilighet og kontor er akkurat som han forlot det . Utstillingene spenner fra spionutstyr til en varebil som brukes til overvåking og alt mulig inimellom .

dsc_4183-640x482

Her divergens mellom sjarmerende kommunistiske idealer og brutal undertrykkelse er klart – du finner deg selv smilende på propaganda og leker for barn ett øyeblikk bare å rygge i redsel neste når du ser et bilde av en som ønsker å være rømlingen som hadde føttene blåst av min en mine og ble overlatt til å blø i hjel .

Ruschestrasse 103 , Haus 1 , 10365 Berlin . U – Bahn til Magdalenen . Entre 5 EUR .

Sjekk nettsiden for mer informasjon : http://www.stasimuseum.de/en/enausstellung.htm

Trinn tre : Gedenkstätte Berlin – Hohenschönhausen

Til slutt , reise videre ut i den østlige forsteder for å se den fulle redsler Stasi undertrykkelse ved det tidligere fengselet . Etter å ha blitt brukt som en sovjetisk Spesial Camp hvor mistenkt nazistiske sympatisører ble holdt i grusomme forhold (for det meste med lite bevis mot dem ) det ble overtatt av Stasi og tørkes fra bykart . Det er der de som våget viser noen tegn til opposisjon ble låst opp – mange på grunn av noen ord skrevet i et personlig brev som ble åpnet og inspisert . Den vanlige taktikken var å dykke ned på ofrene mens de var på vei til jobb og pakke dem inn i en varebil – neste stopp Hohenschönhausen . Du trenger å ta del i en guidet tur , og da disse blir ledet av tidligere fanger vil du komme unna med en reell forståelse på psykologisk tortur de led . Snarere enn fysisk mishandling de metoder som benyttes her inkludert isolasjon , begrenset trening plass og endeløse avhør .

Genslerstraße 66 , D – 13055 Berlin . Trikk fra Alexanderplatz , Hackescher Markt ( se hjemmeside for andre alternativer ) Entre med tur 3 EUR .

Sjekk nettsiden for mer informasjon : http://en.stiftung-hsh.de/document.php?cat_id=CAT_233&special=0

 

Så hva synes du om Ostalgie ? Harmløs moro eller støtende omskrivninger av historien ? La oss få vite ved å legge til dine kommentarer nedenfor :

Trackbacks/Pingbacks

  1. Berlin: How to cure 'Ostalgie' in three easy steps - Grown-up Travel Guide.com - January 14, 2014

    […] Om du vil heller lese dette artikkel på norsk – og mye, mye mer om Berlin – besøk vår nettside Reis-Berlin.no […]

Leave a Reply