Kaiser-Wilhelm-Gedächtniskirche

Bilde hentet fra Flickr.com under Creative Commons (c) Catherine Flessen

Gedächtniskirche eller Kaiser Wilhelm Gedächtniskirche er den symbolske sentrum av Vest-Berlin, en anti-war memorial til fred og forsoning. Etter alliert bombing under andre verdenskrig, har den opprinnelige, vest Tower stående som en ruin og er hauntingly kalt “hul tann” som det er bokstavelig talt en tom skall. Umiddelbart gjenkjennelig og ligger på Breitscheidplatz ved starten av den travle shoppingområde som inkluderer Tauentzienstrasse og Ku’damm, er dette den eneste bygningen på torget som ble spart av bombingen og bevisst bevart som en del ruin.

Bygget mellom 1891-1895 til minne om Kaiser Wilhelm I, den første tyske keiser (1861-1888), av Franz Schwechten i neo-romansk stil, ble den skadet på 23 desember 1943 og senere nesten helt ødelagt under april 1945 air- raids.

Den Gedenkhalle (Memorial Hall) inneholder fotografiske utstillinger av Kirken og området rundt før og etter krigen. Andre utstillinger av interesse er liturgiske gjenstander fra svunne dager og mosaikk.

Kirken forble sterkt skadet til 1956 da den nye bygningen ble bygget etter Egon Einermann vinnerutkast prosjekt for en tilstøtende moderne kirke inkludert en åttekantet hall og et klokketårn. Dette ble oppført mellom 1957 og 1963 og skipet måtte fjernes. Den moderne tårn, som ikke er til alles smak, består av en åttekantet struktur og en seks-sided klokketårn. Dens særegenhet er blå glitrende lys, ble oppnådd ved å la et indre hulrom av 2m mellom de indre og ytre vegger med lamper som gir-off en blå nyanse til innsiden og utsiden av strukturen. Over 20.000 paneler av farget glass utgjør veggene i moderne kirke, innviet 25. mai 1962 samme dag som den nye Coventry Cathedral i Storbritannia, også et offer for bombingen under andre verdenskrig.

Inne i kirken er bygget i aluminium døpefonten fylt med Carrara marmor småstein, et orgel fra Schuke workshop i Berlin-Lichterfelde med over 5000 piper, en suspendert messing figur av en oppstanden Kristus, en martyr minnesmerke over protestantiske martyrer av Nazi-regimet og Cross of Nails fra Coventry og ikonet kryss fra den russisk-ortodokse kirken til å holde i live temaet forsoning. Ringeklokken i det gamle tårnet ble komponert av prins Louis Ferdinand av Preussen og kan bli hørt hver time.

Byen Berlin har allerede tildelt euro 1,5 millioner for sårt tiltrengte renovering – tårnet og steinfasade må forsterkes – og en “Lagre Tower Campaign” foundation håper å heve de nødvendige tre millioner euro som trengs for at prosjektet skal begynne dermed unngår langsiktig forfall.

En foajé og et kapell er også brukt av den aktive bygda for vanlige barn og familie tjenester, dåp og bryllup. Butikken selger postkort, guider og suvenirer. Det omkringliggende Breitscheidplatz er et sted å sitte rundt i friluft Kafeer og den nærliggende 22-etasjes Europa Center reist i 1965 av Helmut Hentrich og Hubert Petshnigg, er et populært en shopping-og fritidssenter.
(Tekst: Berlin.de)
Adresse:
Breitscheidplatz
10789 Berlin
zum Stadtplan
Telefon: 030 2 18 50 23
Internett: www.gedaechtniskirche-berlin.de
Öffnungszeiten: man-søn 9-19 (Church)
Führungen: Man-lør 13.15, 14 og 15, man, fredag og lørdag i tillegg på 10:15, 11 og 12
Omvisning etter avtale (mail: fuehrungen@gedaechtniskirche-berlin.de)

No reviews yet.

Leave a Reply