Seks litt merkelige observasjoner om Berlin

Om du vil heller lese dette artikkel på engelsk klikk her / If you would prefer to read this article in English click here: Grown-up Travel Guide – Berlin – Strange observations

Etter å ha bodd og jobbet i Berlin for et par år rett etter Murens fall og besøkte flere ganger i årene siden, har jeg hatt sjansen til å oppleve store endringer i byen som nå er den tyske hovedstaden. Det var ikke da jeg bodde der, og det var massiv motstand mot ideen om flytting alle disse politikerne fra Bonn, akkurat som det var store demonstrasjoner mot ideen om Berlin vert for OL i 2000. Men mens sistnevnte bud mislyktes Berlin gjenvant sin status som hovedstad i den gjenforente tyske republikken og i årene som fulgte byen skiftet nesten til det ugjenkjennelige – både fysisk og demografisk. Men en tur tilbake i forrige uke minnet meg om at uansett hvordan ulike Berlin av 2012 kan være, har denne dynamiske og fortsatt litt kaotisk byen noen få trekk du bare ikke ser andre steder. Det er denne ekstra krydder av fremmedhet som løfter Berlin over standard europeisk storbyferie fare og legger til en ekstra grunn til å besøke.

1. Punk aldri døde i Berlin

Mange vil si det lever videre i andre steder også, men punks er langt mer synlige i Berlin. Noen turister tok et bilde av meg i 1991, og den eneste grunnen til at jeg kan mulig tenke for deres gjør så var at jeg var (dårlig) kledd i svart, iført store Doctor Marten støvler og henger rundt i det groveste delen av Kreuzberg. Dette er ikke meg – eller det bildet – for øvrig …

Det er ganske trygt å anta at han ikke kjøpte den jakken på C & A

Situasjonen ble snudd i forrige uke når du er på U-Bahn tilbake til hotellet mitt et par (ekte) punk jenter ombord på toget og jeg måtte sitte på hendene mine for å unngå fristelsen til å ta et bilde. Det ville ha vært en god en også – kledd i svart (natch) og med tatoveringer og piercinger massevis, satt de drikker ‘sekt’ (musserende vin) fra champagneglass mens heftig kritikk sosiale tjenester. Bare i Berlin …

2. Folk gjør en merkelig lyd hvis du dytte dem

Hadde du på tittelen, ikke sant? Jeg er ikke talsmann går rundt prodding fremmede på U-Bahn. Det er bare det at dette var en av de første tingene jeg husker merker. Etter å ha blitt tatt opp på den britiske “Au!” Eller “Au!” Det var interessant å merke seg at en Berliner vil si “Aua”. Riktignok er dette en tysk ting, men jeg hørte det første – og mest – i Berlin. Og det er min liste. Dette kan godt danne grunnlag for en fremtidig artikkel “The lyder ulike nasjoner gjør når de stakk”. Sjekk her.

3. Hva er det med kloakk lukt?

Enten jeg har en super-sensitive luktesans – for som jeg har ingen bevis – eller alle andre bare aksepterer situasjonen slik den er. Jeg snakker om måten du kan være vandrende rundt en vakker del av Berlin (vest eller øst, gjør ingen forskjell) og plutselig luktsystemet er overfalt av en waft av kloakk. Jeg antar at dette er ikke hva Turistkontoret refererer til som “Berliner Luft” (Berlin luft). Jeg husker en amerikansk venn som sa det var fordi avløpssystem ble bygget altfor nær overflaten, er dette virkelig tilfelle? Hvis noen vet vennligst gi meg beskjed – og er det ingenting som kan gjøres?

4. Hva er det med alle disse vepser?

En annen underrapportert aspekt av å besøke Berlin i sommermånedene er veps problemet. Ikke når du går rundt, forstår du, men hvis du føler for å ha kaffe og en kake fra et bakeri, for eksempel. Det er ganske foruroligende å gå inn i en av de mange høy klasse konditorier og se at kakene på skjermen er bokstavelig talt kryr av de gule og svarte skadedyr. Likevel enda mer forbløffende er at ingen tar varsel – som fører meg til å anta at dette er Berliner aksept på samme måte som nummer 3 på denne listen.

5. Du aldri, aldri trenger å spørre noen tid

Jeg vil gjerne vite hvor mange offentlig synlige klokker det er i Berlin. En ting er sikkert, trenger du ikke å lære tysk for “Har du tid kan du? ‘. Dette fenomenet er mer utbredt i den vestlige delen av byen og kan ha noe å gjøre med det faktum at fordi offentlig transport faktisk kjører på tid ønsker myndighetene å sørge for at du legger merke til at bussen ankommer på 11,14 ankommer 11.14 og ikke 11.15.

6. De synes å tro alt smaker bedre i en Rundstykke eller druknet i ketchup

Fra den enkle Boulette (i utgangspunktet som en burger) til gang-stolt Wiener Schnitzel og de fleste ting i mellom, vil de holde det på et tørt rundstykke og pop det i en papirpose for deg. På den annen side, hvor brød ville normalt være forventet – for eksempel for å holde en grillet pølse – han Berliner har andre ideer.

 

Dette var en gang en pølse

Som å kutte pølse i skiver, plassere den i en papirskuff og kvalte det i karri ketchup. Voila! Den Currywurst – en Berlin tradisjon så sterk det tilsynelatende garanterer sitt eget museum. Klikk her hvis du ikke tror meg.

Håper du likte denne munter titt på Berlin. Vi vil gjerne høre dine observasjoner også – legge til kommentarer her!

Bilder hentet fra Flickr.com under Creative Commons-lisens. Top: (c) Ioan Sameli Bottom (c) wendypan

 

Trackbacks/Pingbacks

  1. Six slightly strange observations about Berlin - January 14, 2014

    […] Les dette – og alt om Berlin – på norsk! Besøk vår nettside Reis-Berlin.no […]

Leave a Reply